Prostata – PSA

390,00 kr

PSA – prostataspecifikt antigen

Ett PSA-prov tas för att bedöma risken för prostatacancer. Ett förhöjt värde kan bero på patologisk eller godartat cancer eller infektion i prostatan.

Förhöjd PSA: Kan vara godartat, tecken på prostatacancer eller inflammatorisk process i prostatakörteln

Hälsoutfall: Avvikelser från norm kan kräva vidare utredning.

Villkor: Om du vill beställa en analys som innehåller PSA behöver du enligt riktlinjer ta del av socialstyrelsen information om PSA-testning.  När du beställer en analys bekräftar du att du tagit del av informationen. Klicka på länken för att del av informationen

Socialstyrelsens information om PSA

 

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

PSA – prostataspecifikt antigen

Citikliniken Academy

Ett PSA-prov tas för att bedöma risken för prostatacancer. Ett förhöjt värde kan bero på patologisk eller godartat cancer eller infektion i prostatan.

Prostatakörteln producerar ett enzym, prostataspecifikt antigen (PSA), som följer med sädesvätskan ut vid utlösning. PSA hjälper spermierna att blir rörligare.

Hos alla män läcker det ut lite PSA, från prostatan till blodbanan. Cancer eller infektion i protatan medför att läckaget från prostatakörteln ökar. Men en ökning av PSA-nivåerna i blodet kan också bero på en godartad prostataförstoring.

Godartat prostataförstoring är väldigt vanligt hos äldre män. Tillståndet är ofarligt men kan ge besvärande symtom såsom smärta vid urinavgång och svårighet att kasta vatten.

 

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Orsaker till förhöjd PSA

Citikliniken Academy

När män blir äldre så medföljer det oftast att prostatan växer och producerar mer PSA och härvidlag ökar även PSA-haltet i blodet.  

I de flesta fallen beror ett förhöjt PSA-värde på en godartat förändring, benign prostatahyperplasi.  Den godartade förändringen behöverbara åtgärdas när du har besvär med att kasta vatten, att tömma blåsan helt eller att du måste kissa ofta under dagen eller på natten. Besvären beror på att körteln växer i storlek och således trycker på omkringliggande vävnad såsom urinröret.

Men ett förhöjt PSA-prov kan även vara ett tecken på:

Prostatacancer

Inflammatoriska eller infektiösa process i prostatakörteln (t ex prostatit)

Prostatacancer

Citikliniken Academy

Prostatacancer innebär att det växer en tumör i prostatan.

Det är den vanligaste cancerformen i sverige och cirka 10 000 män får diagnosen varje år.

Hög ålder ökar risken att drabbas.

Prostatacancer är vanligtvis en långsamt växande cancerform.

Informera dig mer hos Prostatacancerförbundet.

Du kanske också gillar …