Zink

390,00 kr

Normala nivåer av Zink behövs framförallt för ett gott immunförsvar och god sårläkning men spelar också roll för bland annat testosteronproduktion smaksinne.   

Brist på zink: Ovanligt som näringsbrist i Sverige. Kan bero på tarmsjukdom och allmän näringsbrist.

Symtombild vid brist: Svårighet att läka sår, testosteronbrist, håravfall, dålig aptit

Höga nivåer av Zink: Är ovanligt och kan bero kosttillskott. Höga nivåer kan rubba upptaget av andra mineraler till kroppen såsom järn och koppar samt ge magbesvär såsom diarrer och kräkningar.  

Hälsoutfall: Avvikelser från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

Zink

Citikliniken Academy

Normala nivåer av Zink behövs framförallt för ett gott immunförsvar och god sårläkning men spelar också roll för bland annat testosteronproduktion smaksinne.

Zink behövs för flera olika viktiga processer i kroppen.

Zink behövs bland annat för en fungerande celldelning och celltillväxt, normal spermieproduktion, fostertillväxt och fungerande ämnesomsättning.

Men Zink är kanske mest känt för sina sårläkande egenskaper.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Brist på Zink

Citikliniken Academy

Zinkbrist är liksom många andra bristsjukdomar relativt ovanliga i Sverige. Det beror på att vi har tillgång till och äter en varierad och näringsrik kost.

Den främsta källan till Zink är animaliska produkter nötkött, fläskkött,  kyckling samt fisk. Det finns också mindre mängder tillgängligt Zink i spannmål och nötter.

Den vanligaste orsaken till zinkbrist är därför att upptaget ur tarmen är försämrat på grund av tarmsjukdom men det kan också bero allmän näringsbrist på grund av bristfällig kost till följd av exempelvis ätstörningar, alkoholism eller psykisk sjukdom.

Zinkbrist kan yttra sig som:

Svårighet att läka sår

Testosteronbrist

Håravfall

Dålig aptit

Höga nivåer av Zink

Citikliniken Academy

För höga nivåer av Zink är ovanligt och kan bero på extern tillförsel via exempelvis kosttillskott.

Höga nivåer av Zink kan rubba upptaget av andra mineraler till kroppen såsom järn och koppar samt ge magbesvär såsom diarrer och kräkningar.  

Du kanske också gillar …