Östradiol – Östrogen

390,00 kr

Östradiol är en av de viktigaste östrogenerna och är känt som en kvinnlig könshormon. Nivåerna av östradiol är som högst hos fertila kvinnor och bidrar till de kvinnliga dragen. 

Kvinna: Låga nivåer av östrogen: Vanligt efter klimakteriet eller vid hormonella rubbningar och kan bland annat ge benskörhet, bukfetma, menstruationsrubbningar och fertilitetsproblem.

Män med för höga nivåer av östrogen: Kan utveckla kvinnobröst, sk gynekomasti.

Hälsoutfall: Avvikelse från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

Östradiol - Östrogen

Citikliniken Academy

Östradiol är en av de viktigaste östrogenerna och är känt som en kvinnlig könshormon. Nivåerna av östradiol är som högst hos fertila kvinnor och bidrar till de kvinnliga dragen. 

Östrogener är steroidhormoner räknas till de kvinnliga könshormonerna men förekommer även hos män i lägre koncentrationer.

Hos kvinnan bildas östrogener främst i äggstockarna medan de hos mannen bildas i testiklarna.

Östrogener bidrar till ett starkt skelett och bentäthet men är kanske mest kända för sitt bidrag till kvinnliga könskarakteristika med omfördelning av kroppsfett till stuss och byst men bidrar även till mannens spermieproduktion.

Män med för höga nivåer av östrogen kan utveckla kvinnobröst, sk gynekomasti.

Låga nivåer av östrogen kan hos kvinnor ge ökad bukfetma, medan det hos män istället sker vid höga östrogennivåer.

Det finns flera typer av kroppsegna östrogener, men den mest framträdande är Östradiol. Koncentrationen av Östradiol är det man vanligtvis analyserar för att kontrollera nivåerna av östrogen hos kvinnor och män.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Låga nivåer av östrogen - Kvinna

Citikliniken Academy

Låga nivåer av östrogen kan exempelvis ses efter klimakteriet eller vid hormonella rubbningar och kan bland annat ge:

Benskörhet

Bukfetma

Menstruationsrubbningar och fertilitetsproblemDu kanske också gillar …