Glutenintolerans – Hälsokontroll via blodprov

599,00 kr

Glutenintolerans – Celiaki är en autoimmun sjukdom som kan ge symtom såsom diarre, magont,  viktnedgång och symtom från näringsbrist. 

Hälsokontroll: Hälsokontroll av din glutenintolernas via ett blodprov. Blodprov kan tas på närmaste blodprovsmottagning ansluten till Citikliniken Labs.

Analys av hälsomarkör: ig-transglutaminas (antikroppar)

Hälsoutfall: Underlag för eventuella kostomställningar eller vidare utredningar

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

Glutenintolerans

Citikliniken Academy

Glutenintolerans – Celiaki är en autoimmun sjukdom som kan ge symtom såsom diarre, magont,  viktnedgång och symtom från näringsbrist. 

Glutenintolerans, eller Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som obehandlad kan leda till näringsbrist till följd av skador på tarmen. Hos en individ med celiaki reagerar kroppens immunförsvar när födoämnen som innehåller gluten når tunntarmen. Reaktionen ger upphov till en inflammation där tunntarmen skadas och gör att tunntarmens vilier (tarmludd) tillslut försvinner. Vilier är små hårliknande utskott som finns på tunntarmens veckade insida. Vilierna och dess microvili gör att tunntarmens absorbtionsyta blir mycket stor och möjliggör att tarmen kan ta upp tillräckligt med näringsämnen. När tunntarmen skadas kan man därför drabbas av näringsbrist. 

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Antikroppar

Citikliniken Academy

För att undersöka om celiaki förekommer kan man ta ett blodprov för att undersöka om det förekommer antikroppar. Det blodprov som har högst säkerhet är ig-transglutaminas, men provet kan ge både falska positiva och negativa svar och kan, utifrån symtombilden behöva kompletteras med genetisk typning samt tarmbiopsi. 

Du kanske också gillar …