Lever – ASAT

390,00 kr

En lång tids användning av alkohol eller läkemedel kan skada din lever. En analys av ASAT kan användas för att kontrollera om det finns skador på din lever samt undersöka förekomst av eventuell leversjukdom.

Högt nivåer: Höga ASAT nivåer i blodet kan tyda på eventuell leversjukdom.

Hälsoutfall: Avvikelser från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Artikelnr: CL00100129 Kategorier: , Etiketter: , , ,

Beskrivning

Lever - ASAT

Citikliniken Academy

En lång tids användning av alkohol eller läkemedel kan skada din lever. En analys av ASAT kan användas för att kontrollera om det finns skador på din lever samt undersöka förekomst av eventuell leversjukdom.

Levern fyller flera viktiga funktioner för kroppen. Bland annat renar levern blodet från annat gifter och läkemedel men den lagar också fett och socker, producerar kolesterol, lagrar fettlösliga vitaminer och bildar proteiner till blodet och mera. Om levern skadas rubbas dessa viktiga processer. En skada kan bero exempelvis på överkonsumtion av alkohol, läkemedel eller droger samt på leversjukdom.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Om ASAT

Citikliniken Academy

Aspratataminotransferans, ASAT, är ett enzym som finns i bland annat röda blodkroppar, hjärta och blod men främst i levern.

I dessa vävnader är ASAT, tillsammans med andra enzymer delaktiga som katalysatorer för att omvandla av aminosyror till ketosyror i en process som kallas för transaminering. När cellerna går sönder ökar förekomsten av ASAT i blodet.

Därför kan ASAT användas som en markör för att undersöka förekomsten av vävnadsskada. ASAT används ofta för att undersöka just skador på levervävnaden.  

Du kanske också gillar …