MCH – Hemoglobinmassa

390,00 kr

Hemoglobin finns i de röda blodkropparna och är det som ger blodet den röda färgen. Hemoglobin är ett litet protein med en viktig uppgift, att transportera syre från våra lungor till kroppens alla celler. Ett lågt hemoglobinvärde tyder ofta blodbrist, sk anemi och kan göra dig trött och orkeslös. För att undersöka massan av hemoglobin i blodkropparna gör man ett MCH test.  

Låga värden Brist på järn, brist på vitamin B12, sjukdom i mag-tarm kanalen med mera.

Hälsoutfall: Avvikelser från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

MCH – Hemoglobinmassa

Citikliniken Academy

Hemoglobin finns i de röda blodkropparna och är det som ger blodet den röda färgen. Hemoglobin är ett litet protein med en viktig uppgift, att transportera syre från våra lungor till kroppens alla celler. Ett lågt hemoglobinvärde tyder ofta blodbrist, sk anemi och kan göra dig trött och orkeslös.

För att undersöka massan av hemoglobin i blodkropparna gör man ett MCH test.

Hemoglobin är det järnhaltiga protein som ger blodet dess röda färg. Hemoglobinets främsta uppgift är att transportera syre från lungorna till kroppens olika vävnader för att sedan ta med sig koldioxid tillbaka till utandningsluften. Syremolekylerna transporteras från lungorna till cellerna genom att de binds med det järn som finns i hemoglobinet.

Ett MCH test mäter massan, det vill säga vikten av hemoglobin i blodkropparna som en del i utredning av anemi.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia (läs mer här och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Du kanske också gillar …