MCV – medelcellvolym

390,00 kr

Medelcellvolym talar om hur stora dina röda blodkroppar är i genomsnitt och är en del i utredning av anemi, blodbrist. Storleken i genomsnitt på de röda blodkropparna kan tala om orsaken till blodbrist.

Höga medelvärden: Kan vara markocytär anemi (kan bero på alkoholmissbruk, leversjukdom, brist på B12 el folater)

Låga medelvärden: Kan vara mikrocytisk anemi (kan bero på järnbrist)

Hälsoutfall: Avvikelser från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

MCV- Medelcellvolym

Citikliniken Academy

Medelcellvolym talar om hur stora dina röda blodkroppar är i genomsnitt och är en del i utredning av anemi, blodbrist. Storleken på de röda blodkropparna kan tala om orsaken till blodbrist.

En analys av medelcellvolym talar om storleken i genomsnitt på de röda blodkropparna. Det kan vara användbart vid utredning av orsak till blodbrist. Blodkropparna kan vara större eller mindre än normalt och kan bero på sjukdomar eller brist på t.ex B12 eller järn.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Höga medelvärden

Citikliniken Academy

Röda blodkroppar som är större än normalt, i kombination med lågt blodvärde kallas makrocytär anemi och kan bland annat orsakas av alkoholmissbruk, leversjukdom eller brist på B12 och folater.

Vid alkoholmissbruk och leversjukdom kan MCV vara förhöjt utan anemi.

Låga medelvärden

Citikliniken Academy

Mikrocytisk anemi, där blodkropparna är mindre än normalt tyder ofta på järnbrist.  

Du kanske också gillar …