S-Ferritin – Järndepåer

390,00 kr

Järn är oumbärligt för kroppens syretransport. För att kontrollera nivåerna av järn finns det ett flertal analyser. En analys av Ferritin undersöker kroppens järndepåer och ger därför en god bild av tillgången på järn. 

Järnbrist: Brist på järn kan leda till trötthet, orkeslöshet, nedstämdhet och andfåddhet.

Hälsoutfall: Avvikelser från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

S-Ferritin - Kontroll av järndipåer

Citikliniken Academy

Järn är oumbärligt för kroppens syretransport. För att kontrollera nivåerna av järn finns det ett flertal analyser. En analys av Ferritin undersöker kroppens järndepåer och ger därför en god bild av tillgången på järn. Brist på järn kan leda till trötthet, orkeslöshet, nedstämdhet och andfåddhet.

För att transportera syre från lungorna till kroppens celler använder kroppen det lilla proteinet hemoglobin som innehåller järn. Hemoglobinet binder syret löst till sin järnmolekyl för att sedan lossa på bindningen vid överlämnandet av syret till cellerna. Järn är alltså nödvändigt för att syrgastransporten ska fungera i kroppen.

Brist på järn kan därför ge ett flertal symtom såsom exempelvis orkeslöshet, trötthet eller andfåddhet.

Det finns flera sätt att mäta nivåerna av järn i kroppen. Ett sätt är att undersöka koncentrationen av Ferritin. Ferritin är ett protein vars uppgift delvis är att vara kroppens järndepå genom att binda järnmolekyler till sig.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Låg nivå av S-Ferritin

Citikliniken Academy

En undersökning av ferritin återspeglar kroppens tillgång på lagrat järn. Ett lågt S-Ferritinvärde tyder på att kroppen järnbrist.  

När kroppen har små depåer av järn syns det som ett lågt ferritinvärde som kan ge blodbrist (lågt hemoglobinvärde). Detta kan orsaka symtom som exempelvis:

Trötthet

Orkeslöshet

Nedstämdhet

Orsaker till järnbrist

Citikliniken Academy

Vanliga orsaker till järnbrist är

blödning,

malabsorbation på grund av sjukdom eller

ett ökat järnbehov som vid graviditet.

Du kanske också gillar …