Lever – ALAT

390,00 kr

En lång tids användning av alkohol eller läkemedel kan skada din lever. En analys av ALAT kan användas för att kontrollera om det finns skador på din lever samt undersöka eventuell leversjukdom.

Högt nivåer: Höga ALAT nivåer i blodet kan tyda på eventuell leversjukdom.

Hälsoutfall: Avvikelser från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Artikelnr: CL00100130 Kategorier: , Etiketter: , , ,

Beskrivning

Lever - ALAT

Citikliniken Academy

En lång tids användning av alkohol eller läkemedel kan skada din lever. En analys av ALAT kan användas för att kontrollera om det finns skador på din lever samt undersöka eventuell leversjukdom.

Levern fyller flera viktiga funktioner för kroppen. Bland annat renar levern blodet från bland annat gifter och läkemedel men den lagar också fett och socker, producerar kolesterol, lagrar fettlösliga vitaminer och bildar proteiner till blodet och mera. Om levern skadas rubbas dessa viktiga processer och ge symtom som exempelvis illamående, kräkningar och gulsot.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Om ALAT

Citikliniken Academy

Alaninaminotransferas, ALAT är ett enzym som finns i bland annat röda blodkroppar, hjärta och blod men främst i levern.

ALAT, tillsammans med andra enzymer, är delaktiga som katalysatorer i en process att omvandla aminosyror till ketosyror. Processen kallas transaminering. När levercellerna går sönder ökar halten av ALAT i blodet.

Därför kan ALAT användas som en markör för att undersöka förekomsten av eventuell leversjukdom.

Du kanske också gillar …