Testosteron – fritt icke SHBG-bundet

549,00 kr

Testosteron är den viktigaste androgenen och bidrar till anabola egenskaper såsom muskeluppbyggnad och styrka. Ca 2-3% av testosteronet är fritt, det vill säga bioaktivt och har påverkan på våra celler.

Ett test av icke SHBG bundet testosteron talar om hur mycket bioaktivt testosteron som finns tillgängligt.

 

Brist på testosteron:  Kan bero på primär brist; sjukdom eller skada i testiklar eller sekundär brist; hyposen i hjärnan producerar för lite styrande hormoner och kan t.ex bero på doping, ätstörningar, fetma eller kronisk sjukdom.

Symtom för brist på testosteron: Nedsatt libido, impotens, minskad muskelmassa, bukfetma, bröstkörtelvävnad, trötthet och orkeslöshet, nedstämdhet.

Höga värden av testosteron: Kan bero på doping eller hormonbildande tumörer har en negativ effekt på erektil funktion och fertilitet. Höga värden gör blodet tjockare. 

Kvinnor: Förhöjda testosteronnivåer kan utveckla manliga karakteristika såsom mörk röst, ökad kroppsbehåring, manlig håravfall (huvudhår) och grövre muskelmassa och leder till uteblivna/glesa menstruationer och infertilitet.  Orsak kan vara ovariesyndrom.

Hälsoutfall: Avvikelse från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

Testosteron - fritt icke SHBG-bundet

Citikliniken Academy

Testosteron är den viktigaste androgenen och bidrar till anabola egenskaper såsom muskeluppbyggnad och styrka. Ca 2-3% av testosteronet är fritt, det vill säga bioaktivt och har påverkan på våra celler.

Ett test av icke SHBG bundet testosteron talar om hur mycket bioaktivt testosteron som finns tillgängligt.

Testosteron är ett av våra viktigaste androgener, det vi i vardagligt tal kallar för manliga könshormoner.  Även om nivåerna som bekant är avsevärt mycket högre i män än i kvinnor är det ett viktigt hormon för både sexualfunktion och anabol funktion hos båda könen.

Testosteron bildas i gonaderna, det vill säga könskörtlarna, hos både män och kvinnor. Hos mannen innebär detta att testosteron bildas i testiklarna och i äggstockarna hos kvinnan.

Under puberteten ökar produktionen av testosteron och andra könshormoner och sätter igång bland annat sexualdriften och utveckling av sekundära könskarakteristika. Hos mannen är ökningen av testosteronnivåerna mycket större och det bidrar bland annat till att rösten blir mörkare, en kraftigt ökad kroppsbehåring, erektion och ökad anabol funktion vilket ger en större muskelmassa och styrka.

Produktionen av testosteron fortsätter sedan att öka till ungefär 25-årsåldern där de ligger på sin högsta nivå. I 40-års åldern avtar nivåerna och fortsätter sjunker i kapp med ökad ålder.

Den största den av testosteron är bundet till ett protein som kallas SHBG. Det testosteron som är bundet är inte bioaktivt, det vill säga det utövar ingen androgen effekt på kroppens celler och organ. Det är den androgena effekten som bland annat skapar de manliga dragen såsom grov kroppsbehåring och skäggväxt, grov muskulatur och mörk röst.

För att undersöka mängden bioaktivt testosteron görs en analys av icke SHBG-bundet testosteron. Testet kan påvisa eventuell testosteronbrist trots att den totala mängden testosteron i blodet ligger på normala nivåer.  

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Brist på Testosteron

Citikliniken Academy

Brist på testosteron kan hos bland annat yttra sig som:

Nedsatt libido

Erektil dysfunktion (impotens)

Minskad muskelmassa

Bukfetma

Gynekomasti (bröstkörtelvävnad)

Trötthet och orkeslöshet

Nedstämdhet

Höga nivåer av Testosteron

Citikliniken Academy

Normala värden av testosteron är essentiellt för virilitet och anabol funktion.

Men för höga värden av testosteron på grund av exempelvis doping eller hormonbildande tumörer har en negativ effekt på erektil funktion och fertilitet.

Höga nivåer av testosteron gör också blodet tjockare på grund av en större koncentration röda blodkroppar.

Kvinnor med förhöjda testosteronnivåer kan utveckla manliga karakteristika såsom mörk röst, ökad kroppsbehåring, manlig håravfall (huvudhår) och grövre muskelmassa och leder till uteblivna/glesa menstruationer och infertilitet.

En vanlig orsak till ökade testosteronnivåer hos kvinnor är PCOS, polycystiskt ovariesyndrom.

Du kanske också gillar …