FSH – Follikelstimulerande hormon

390,00 kr

FSH är ett hormon som påverkar ägglossnig hos kvinnor och spermieproduktion hos män.

Avvikande värden på FSH: Kan bero på ätstörningar, stress eller hypofyssjukdom och kan yttra sig som bland annat sviktande libido eller infertilitet.

 

Hälsoutfall: Avvikelse från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Beskrivning

FSH – Follikelstimulerande hormon

Citikliniken Academy

FSH är ett hormon som påverkar ägglossnig hos kvinnor och spermieproduktion hos män. Avvikande värden på FSH kan bero på ätstörningar, stress eller hypofyssjukdom och kan yttra sig som bland annat sviktande libido eller infertilitet.

Follikelstimulerande hormon (FSH) utsöndras av hypofysen, en hormonutsöndrande körtel som sitter i hjärnan.

FSH är ett hormon som har en mycket viktig roll i fortplantningsprocessen och reglerar bl.a. spermieproduktionen i testiklarna hos män och ägglossningen i äggstockarna hos kvinnor.

Hos kvinnor kommer därför nivåerna av FSH att variera över menstruationscykeln och är som högst inför ägglossning. Hos män är nivåerna däremot relativt konstanta.

Under klimakteriet, ökar nivåerna av FSH kraftigt vilket beror på att kopplingen mellan könshormonet östrogen och hypofysen är ur fas.  

Ett högt värde av FSH med normala nivåer av Östrogen kan tyda på att klimakteriet närmar sig.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Avvikande värden

Citikliniken Academy

Avvikande värden kan bero på klimakteriet, P-piller men också vara relaterat till sjukdom i hypofysen, ätstörningar, stress och andra sjukdomstillstånd som påverkar hormonproduktionen hos både män och kvinnor.

En analys av FSH kan därför vara av värde vid problem som kan tyda på hormonrubbningar såsom:

Ofruktsamhet

Onormalt låg sexlust

Oregelbunden eller utebliven menstruation

Infertilitet hos män och kvinnor

Du kanske också gillar …