Glukos

390,00 kr

Glukos är den viktigaste energikällan för kroppens celler. Om cellerna inte lyckas ta upp glukosen kommer den att finnas kvar i blodet och du får ett “högt blodsocker”. Ett högt blodsocker tyder på diabetes, en sjukdom som ger allvarliga konsekvenser såsom exempelvis blindhet, amputation och för tidig död.  

Högt blodsocker: Kan vara indikator på diabetes

Hälsoutfall: Avvikelser från norm kan kräva vidare utredning.

– Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa och utför olika typer av medicinska provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svar från oss analyserad av laboratoriumet och bedömd av Citikliniken Labs läkare. Läkarkontakt kan sedan även bokas online eller som fysiskt besök beroende på var du bor.

Artikelnr: CL00100132 Kategorier: , , Etiketter: , , , ,

Beskrivning

Glukos

Citikliniken Academy

Glukos är den viktigaste energikällan för kroppens celler. Om cellerna inte lyckas ta upp glukosen kommer den att finnas kvar i blodet och du får ett “högt blodsocker”. Ett högt blodsocker tyder på diabetes, en sjukdom som ger allvarliga konsekvenser såsom exempelvis blindhet, amputation och för tidig död.

Glukos är essentiellt för energisyntesen i kroppens celler. Då kroppens celler alltid förbrukar mer eller mindre energi är kroppen beroende av ett konstant flöde av glukos.

Vi tar upp glukos främst genom olika typer av kolhydrater i kosten. Det finns någon mängd av kolhydrater i de absolut flesta livsmedel men vanliga källor till kolhydrater är främst spannmål, frukt och rotsaker. Nedbrytningen av kolhydrater till glukos startar redan i munnen för att senare i spjälkningsprocessen tas upp till blodet via tunntarmen.

För att cellerna sedan kunna ta upp glukosen från blodet behövs proteinet insulin. Insulin bildas i bukspottkörteln och frigörs i friska individer som ett svar på höjt blodsocker. Det glukos som cellerna inte behöver för direkt energiförbrukning lagras i form av glykogen i levern och som fett i kroppens fettvävnad.

*Informationen är hämtad från olika källor bland andra från Wikipedia och Vårdguiden och sammanställd av Citikliniken Academy

Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. Citikliniken Labs är en del av Citikliniken Hälsa. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av Citiklinken Labs läkare.  Läkarkontakt kan sedan bokas online eller fysiskt besök beroende på var du bor.

citikliniken labs

Diabetes

Citikliniken Academy

Om kroppen inte tillverkar insulin, som vid sjukdomen diabetes typ 1 kommer glukosen att stanna kvar i blodet. Som följd stiger blodsockernivåerna och kroppens celler får inte den energi de behöver. När glukosen stannar kvar i blodet kommer kroppen kommer inte heller att kunna lagra omvandlad glukos i lever eller i fettvävnad.

Vid diabetes typ 2 beror det höga blodsockret på relativ insulinbrist. Det innebär dels att cellerna inte är lika känsliga för insulin och dels att kroppen inte klarar av att producera tillräckliga mängder insulin för att möta det höga blodsockret. Insulinintolerans brukar utvecklas över tid och det är därför mycket vanligt att diabetes typ två är en smygande sjukdom.

Det finns också andra typer av diabetes såsom graviditetsdiabetes och LADA.

Orsaker till Diabetes

Citikliniken Academy

Det finns inga säkra svar till varför man utvecklar Diabetes typ 1 men det är delvis en ärftlig sjukdom som inte utlöses av livsstilsfaktorer.

Diabetes typ 2 är i ännu större utsträckning än Diabetes typ 1, en ärftlig sjukdom. Men däremot är sannolikheten att Diabetes typ 2 ska utvecklas i hög grad livsstilsberoende. Övervikt, dåliga matvanor och stillasittande är faktorer som påverkar uppkomsten av diabetes typ 2 även vid ärftlighet. Det är också möjligt för många som utvecklat diabetes typ 2 eller prediabetes att hålla sjukdomen i schack med enbart förändrade livsstilsvanor.

Du kanske också gillar …