Tack för att du registrerar dig!

Citikliniken LABS

Du är nu ett steg närmare för att få mer kunskap om ditt hälsotillstånd.

Det finns troligen en anledning till att du söker den här kunskapen. Kanske du känner igen dig i något symtom vi tidigare presenterade eller du redan nu misstänker att något kanske inte står rätt till med dina hormoner.

Oavsett anledning så vill du antagligen veta mer om hormoner förutom det du redan kanske har googlat. Så låt oss först strukturera upp olika typiska tecken på hormonrubbningar nedan.  Om du känner igen dig i något av detta så kan vi fortsätta att försöka hjälpa dig att komma till rätta med det hela.

10 Tecken på hormonell obalans de flesta kvinnor ignorerar

Citikliniken HÄLSA

Att förstå sin hormonbalans gör livet så mycket enklare.

Kvinnor och män påverkas mycket annorlunda av sina hormoner och hormonerna hos kvinnor varierar mer och är mer komplexa både med tiden och under perioder. De mest förekommande tecknen förutom de tidigare beskriva symtomen sammanfattas nedan.

Dessa är de 10 tecken du inte ska ingnorera

Vissa tecken känner du igen direkt medans andra kan vara diffusa och behöver utredas. Utredning kan göras på lite olika sätt beroende på vilken kunskap man önskar.

Du ökar eller minskar i vikt

 

Hormonella obalanser kan leda både till att du går upp och ner i vikt.

Om du lever efter en strikt diet med en bra kontroll över det hela och kanske samtidigt tränar borde du inte gå upp i vikt. Det kan beror på obalans i hormonnivåer. Detsamma gäller om du går ner i vikt på ett onormalt sätt som inte verkar ha samband med din diet.

Vid ökad ålder kan det vara svårare att hålla vikten trots att man håller en kontrollerad diet och du får arbeta hårt för att ens uppnå en viktminskning. Det kan bero på obalans i hormoner.

Det finns olika tillstånd som är kopplade till hormonella förändringar och viktökning, till exempel, t.ex diabetes, störningar i sköldkörteln, Cushings syndrom och Polycystiskt ovariesyndrom (POS)

Du kan behöva professionell hjälp med en medicinsk bedömning och vägledning om du inte får kontroll på vikten. Då är det lättare att göra förändringar i din livsstil när du har en korrekt diagnos.

 

Problem med matsmältningen

 

IBS och symtom som diarré, gas, kramper uppblåst, buksmärta och förstoppning, kan orsakas av hormonell obalans i kroppen. Att ha IBS kan också vara din kropps sätt att signalera att du har en hormonobalans.

I mag och tarmkanalens celluppbyggnad finns hormonreceptorer. När dina hormonnivåer förändras, förändras din matsmältningsprocess också. IBS och andra matsmältningsproblem kan utvecklas när din serotoninnivå är låg. 

Det är inte ovanligt att vara förstoppad innan man har menstruation. Efter denna period blir det lättare att gå på toaletten. Detta beror på hormonella fluktuationer.

Din aptit förändras och du får starka hungerkänslor

Hormonell obalans kan innebära förändrad aptit, både ökad och minskad.

Om din kropp producerar mer ghrelin än normalt, det s.k hungerhormonet, så ökar din aptit.

När du har överproduktion av hormonet leptin, det s.k mättnadshormonet, upplever du mättnad.

Du får ofta huvudvärk

Det finns många orsaker till varför huvudvärk uppkommer men många kvinnor lider av detta tillstånd när deras östrogen nivå sjunker. Detta händer vanligen strax före menstruation.

Hormonell huvudvärk och migrän kan lindras med smärtstillande medel, men om de är kroniska och intensiva, kan du behöva ta p-piller för att balansera östrogenhalterna.

Bra mathållning och dryck kan också bidra till att minska huvudvärk och hålla dina hormoner balanserade. Dessutom gör dagliga övningar, hydrat, fokusera på positiva tankar och få tillräcklig sömn. Migrän kan ibland lindras eller undvikas helt när man vet vad det är som startar migränen.

 

Du upplever minnesförlust

Hjärndimman är en vardaglig term för glömska eller minnesförlust som kan orsakas inte enbart av åldrande utan också av hormonell obalans hos kvinnor. Detta kan öka hos kvinnor som är i perimenopaus och klimakteriet då östrogennivåerna minskar. Studier visar att kvinnor har 2 gånger högre risk att utveckla Alzheimers sjukdom nr de blir äldre pga av hormonell obalans.

Hjärndimma kan också bero på stress om dina hormoner är i obalans. I trängda situationer ökar din kortisolnivå som kan störa din hjärnfunktion. Annars är kortisol ett viktigt hormon för att reglera blodsockernivån, hjälpa till med ämnesomsättningen eller minska kroppsinflammation.

Om du upplever minnesproblem på grund av hormonell obalans kan detta avhjälpas med att aktivera hjärnan på ett stimulerande sätt men inte under stress och i övrigt en sund livsstil som med avslappningstekniker, god sömn och kosthållning och regelbunden motion.

Starka humörsvängningar

Östrogen och progesteron påverkar din hjärnas neurotransmittorer och hormoner som serotonin, dopamin och norepinefrin. Om humörsvängningarna är svåra och stör dina normala funktioner, kan du behöva ta mediciner för att kontrollera hormonell obalans.

Typiska symtom på hormonell obalans är att man ofta lider av humörsvängningar, irritabilitet och ilska och gråtepisoder, på grund av överskott i östrogen och brist på progesteron. I motsatt fall känner man sig orolig och deprimerad när du har för mycket progesteron och en brist på östrogen.

Samtalsterapi kan för somliga lindra humörsvängningar. Det kan vara bra att inte överbelasta med andra hormonsvängningar med en bättre kosthållning som att minska sitt socker och nikotinintag.

 

Minskad sexuallust

Brist på lust för intimitet kan också vara ett tecken på hormonell obalans.

 Låga och minskade östrogennivåer kan orsaka ömhet i brösten, torrhet med smärta under samlag som kan göra intima stunder med din partner mindre njutbart.

Kvinnor med denna hormonella obalans kan förbättra situationen med en bättre kosthållning och via läkare medicineras med testosteron. Nackdelen med extra testosteron är en ökning av oönskad hårtillväxt. Tala med din läkare om detta alternativ noggrant om du tror att din brist på intresse för samlag orsakas av en hormonell obalans.

 

Utbrott av acne

När dina hormoner är i obalans ökar testosteronnivåerna som stimulerar ökad produktion av fetter som med ökade döda hudceller kan täppa till porerna och leda till akne.

En cystisk akneutbrott kan vara smärtsamt och irriterande men kan behandlas med lämpliga mediciner. Du kan behöva applicera kortikosteroider eller prednison för att kontrollera akne. 

Du kan också behöva kontrollera om din hormonella obalans beror på polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eftersom ett av symptomen på detta tillstånd är ovanligt mycket akne.

 

Problem med sömnen

Under sömnen frigör kroppen progesteron från äggstockarna för att reglera din cykel, och i fall av låga halter av detta hormon upplever man svårigheter att slappna av eller somna. Menopausala kvinnor har lägre östrogenhalt och lider av nattsvett och svallningar. När du sedan vaknar och känner dig mer trött än utvilad kan det bero på hormonell obalans.

Sömn är mycket viktigt så har du ovan besvär så bör du göra ett läkarbesök. Brist på sömn kommer annars att påverka dig negativt på många andra sätt som din dagliga energi, mentala tillstånd och immunförsvar.

 

Oregelbunden menstruation

En fjärdedel av kvinnorna har oregelbunden menstruation som orsakas av hormonell obalans. Diagnos måste fastställas av läkare då du kan lida av amenorré, menorragi, dysmenorré eller oligomenorré så att du blir rätt behandlad.

Likväl är din reproduktiva hälsa en viktig del av din allmänna hälsa och välbefinnande.

 

Lev förebyggande och sunt men låt en läkare göra en bedömning

Hormonella obalanser kan också vara ett symptom på andra underliggande allvarliga tillstånd, så det är viktigt att besöka en läkare så snart som möjligt för utredning och bedömning. 

Som med många sjukdomar är förebyggande hälsa och livsstil att föredra för att förekomma sjukdom. Vid hormonell obalans kan även symtomen lindras genom förändrad livsstil innan man börjar medicinera. God kost, sömn och regelbunden motion kommer man långt med.

 

Kände du igen dig i några av ovan tecken?

Citikliniken LABS

Förhoppningsvis kunde du relatera till någon av de 10 tecknen ovan om du har haft något av de beskrivna symtomen.

Vår uppgift är att hjälpa dig.

Du kanske sedan länge upplevt att vården inte lyssnar på dig och tar dig på allvar eller inte fullt ut hela vägen som du önskar.

Du kanske har bett din läkare att göra den där undersökningen som du tidigare har läst om men inte fått gehör för det.

Du kanske har fått svar att du bara behöver vila lite så ordnar det sig.

Vi säger inte att din läkare har fel men vi utgår ifrån att din upplevelse är på riktigt.

Så hur kan vi hjälpa dig?

Obalanser i dina hormoner går att mäta!

Det finns hundratals hälsomarkörer vi kan analysera i ditt blod. Somliga påvisar direkt en bristsjukdom eller avvikelse som indikerar vidare utredning eller måste åtgärdas.

Vi vet att obalanser i hormoner, inte minst problem med sköldkörteln drabbar många.

Det finns även andra samspelande hormoner som när dessa är i obalans kan ge symptom på att man känner sig nere, trött och helt slutkörd.

Man kanske inte kan sova ordentligt. Och det kan variera från dag till dag.

Vi har därför tagit fram ett hormontest som är anpassat för kvinnor som vi kallar för Feminea Hormon.

Du kan läsa mer om hormontestet om du klickar nedan. Efter att du läst mer om testet kanske du känner dig trygg med att beställa ett test. Sedan är det enkelt. Du går till din närmaste provtagning där de tar ett blodprov. Blodprovet skickas till ett laboratorium och vi analyserar sedan resultatet och informerar dig inom några dagar resultatet och våra läkare ger ytterligare rekommendationer.

Feminea Hormon

Citikliniken Labs

Hälsoanalysen Feminea Hormon är en analys med fokus på hormoner anpassad särskilt för den kvinnliga kroppen.

Feminea undersöker markörer för könshormon, ämnesomsättning och stress. Dessa markörer kan ha påverkan på din metabolism, vitalitet och fertilitet, sexlust samt din allmänna prestationsförmåga och hälsa. 

Image

Hälsokontroll - Hur fungerar det?

Citikliniken Labs

3 enkla steg att göra en hälsokontroll hos Citikliniken Labs.

Beställning Online

Du beställer din analys i vår Hälsobutik.


Provtagning

Välj mottagning för blodprov.


Hälsokontroll Resultat

Läkarsvar i din Journal med BankID


Det finns hundratals hälsomarkörer vi kan analysera i ditt blod. Somliga påvisar direkt en bristsjukdom eller avvikelse som indikerar vidare utredning eller måste åtgärdas. Att analysera enbart en enda hälsomarkör är ofta ofullständigt och kan ge missvisande resultat.