Sommarkampanj Sköldkörtel – Hälsokontroll via Blodprov

hormonell obalans

Citikliniken Academy

Ju mer kunskap du har om ditt hälsotillstånd desto enklare att förebygga eller åtgärda.

När ens hälsa på sviktar drastiskt tar man snabbt kontakt med vården.  Men en del hälsoförändringar kommer långsamt smygande med tiden så du knappt märker det innan det är försent och mer drastiska åtgärder måste tas till. Högt blodtryck är ett bra exempel på det eller långsamt ökande vikt. Den här smygande ohälsan är lätt att normalisera men desto värre är den ofta inte att leka med. Till slut påverkar den kraftigt vår vardag. Andra förändringar kommer som hör åldern till men även sådana förändringar, då de är negativa, kan man ibland åtgärda eller kompensera för.

Hormoner för livet

Hormoner är kemiska budbärare som får våra organ att fungera som de ska, men män och kvinnor är olika med olika symtom.

Hormoners huvudfunktion

Hormoner är nödvändiga för vår tillväxt, utveckling, reparation, reproduktion, matsmältning och metabolism eftersom de fungerar som kemiska budbärare i kroppen som gör att organen kan utföra sina funktioner.Därför är en hormonell obalans i kroppen en allvarlig hälsofråga som kan påverka fysisk och psykisk hälsa. 

Det är dock normalt att uppleva hormonella förändringar i din kropp på grund av din dagliga diet, aktiviteter och livsstil, oavsett ålder och kön. Men hormonella obalanser kan också uppstå när endokrina körtlar inte fungerar ordentligt. Endokrina körtlar är specialiserade celler som producerar, lagrar och släpper hormoner i blodet.

 

Män och kvinnor är olika

Män och kvinnor kan påverkas av obalanser i insulin, steroider, tillväxthormoner och adrenalin. Kvinnor kan också uppleva obalanser i östrogen- och progesteronnivåer, medan män är mer benägna att uppleva obalanser i testosteronnivåerna.

Kvinnor är mer benägna att ha hormonella förändringar än män, men problem med din hormonbalans bör tas om hand så fort som möjligt för att återställa din balans för att förhindra oönskade biverkningar. Du riskerar annars att utveckla sjukdomar som kan påverka kvaliteten på ditt liv och din livslängd om du upplever extrema hormonella förändringar. 

 

Symtom

Det finns en mängd av symtom som kan uttrycka sig vid obalans i hormoner och några (inte uteslutande) av dessa kan vara oförklarliga förändringar och överkänslighet  såsom viktförändring, sömnproblem, acne, minskad sexdrift med mera.

Image

11 tecken du inte ska ignorera

Att förstå sin hormonbalans gör livet så mycket enklare.

Kvinnor och män påverkas mycket annorlunda av sina hormoner och hormonerna hos kvinnor varierar mer och är mer komplexa både med tiden och under perioder. Vissa tecken känner man igen direkt medans andra kan vara diffusa och behöver utredas. Utredning kan göras på lite olika sätt beroende på vilken kunskap man önskar.

Detta är vanliga och diffusa symtom som vanligen har en ofarlig förklaring, men kan ibland bero på mer allvarliga hormonella rubbningar.

Läs mer11 symtom på hormonrubbning

Signa upp för mer information

Citikliniken Academy

Missa inte våra nyheter om hälsa och hälsotester

Registrera dig för våra nyheter och artiklar om mäns och kvinnors hälsa. Under Citikliniken Academy publicerar vi det senaste inom området mäns och kvinnors hälsa som är relaterade till möjligheter med hälsotester och hälsokontroller. Alla artiklar är granskad av medicinsk expertis.

[tco_subscribe form="4838"]

Så hur kan vi hjälpa dig?

Obalanser i dina hormoner går att mäta!

Det finns hundratals hälsomarkörer vi kan analysera i ditt blod. Somliga påvisar direkt en bristsjukdom eller avvikelse som indikerar vidare utredning eller måste åtgärdas.

Vi vet att obalanser i hormoner, inte minst problem med sköldkörteln drabbar många.

Det finns även andra samspelande hormoner som när dessa är i obalans kan ge symptom på att man känner sig nere, trött och helt slutkörd.

Man kanske inte kan sova ordentligt. Och det kan variera från dag till dag.

Feminea Hormon är ett hälsotest anpassat för kvinnor.

Vi har därför tagit fram ett hormontest som är anpassat för kvinnor som vi kallar för Feminea Hormon.

Du kan läsa mer om hormontestet om du klickar nedan. Efter att du läst mer om testet kanske du känner dig trygg med att beställa ett test. Sedan är det enkelt. Du går till din närmaste provtagning där de tar ett blodprov. Blodprovet skickas till ett laboratorium och vi analyserar sedan resultatet och informerar dig inom några dagar resultatet och våra läkare ger ytterligare rekommendationer.

Feminea Hormon

Citikliniken Labs

Hälsoanalysen Feminea Hormon är en analys med fokus på hormoner anpassad särskilt för den kvinnliga kroppen.

Feminea undersöker markörer för könshormon, ämnesomsättning och stress. Dessa markörer kan ha påverkan på din metabolism, vitalitet och fertilitet, sexlust samt din allmänna prestationsförmåga och hälsa. 

Image

Hälsokontroll - Hur fungerar det?

Citikliniken Labs

3 enkla steg att göra en hälsokontroll hos Citikliniken Labs.

Beställning Online

Du beställer din analys i vår Hälsobutik.


Provtagning

Välj mottagning för blodprov.


Hälsokontroll Resultat

Läkarsvar i din Journal med BankID


Det finns hundratals hälsomarkörer vi kan analysera i ditt blod. Somliga påvisar direkt en bristsjukdom eller avvikelse som indikerar vidare utredning eller måste åtgärdas. Att analysera enbart en enda hälsomarkör är ofta ofullständigt och kan ge missvisande resultat.


Ta alltid dina symtom på allvar eftersom de kan bero på en underliggande sjukdom

Citikliniken Labs