11 symtom på obalans i hormoner

11 tecken på hormonell obalans många kvinnor ignorerar

Citikliniken Academy

Ju mer kunskap du har om ditt hälsotillstånd desto enklare att förebygga eller åtgärda.

När ens hälsa på sviktar drastiskt tar man snabbt kontakt med vården.  Men en del hälsoförändringar kommer långsamt smygande med tiden så du knappt märker det innan det är försent och mer drastiska åtgärder måste tas till. Högt blodtryck är ett bra exempel på det eller långsamt ökande vikt. Den här smygande ohälsan är lätt att normalisera men desto värre är den ofta inte att leka med. Till slut påverkar den kraftigt vår vardag. Andra förändringar kommer som hör åldern till men även sådana förändringar, då de är negativa, kan man ibland åtgärda eller kompensera för.

Författare och Granskare: Artikeln är Författad av Roger Svensson, PhD och Isabella Svensson, Programledare Citikliniken Labs. Artikeln är Medicinskt granskad.

Hormoner för livet

Hormoner är kemiska budbärare som får våra organ att fungera som de ska, men män och kvinnor är olika med olika symtom.

Hormoners huvudfunktion

Hormoner är nödvändiga för vår tillväxt, utveckling, reparation, reproduktion, matsmältning och metabolism eftersom de fungerar som kemiska budbärare i kroppen som gör att organen kan utföra sina funktioner.Därför är en hormonell obalans i kroppen en allvarlig hälsofråga som kan påverka fysisk och psykisk hälsa. 

Det är dock normalt att uppleva hormonella förändringar i din kropp på grund av din dagliga diet, aktiviteter och livsstil, oavsett ålder och kön. Men hormonella obalanser kan också uppstå när endokrina körtlar inte fungerar ordentligt. Endokrina körtlar är specialiserade celler som producerar, lagrar och släpper hormoner i blodet.

 

Män och kvinnor är olika

Män och kvinnor kan påverkas av obalanser i insulin, steroider, tillväxthormoner och adrenalin. Kvinnor kan också uppleva obalanser i östrogen- och progesteronnivåer, medan män är mer benägna att uppleva obalanser i testosteronnivåerna.

Kvinnor är mer benägna att ha hormonella förändringar än män, men problem med din hormonbalans bör tas om hand så fort som möjligt för att återställa din balans för att förhindra oönskade biverkningar. Du riskerar annars att utveckla sjukdomar som kan påverka kvaliteten på ditt liv och din livslängd om du upplever extrema hormonella förändringar. 

 

Symtom

Det finns en mängd av symtom som kan uttrycka sig vid obalans i hormoner och några (inte uteslutande) av dessa kan vara oförklarliga förändringar och överkänslighet  såsom viktförändring, sömnproblem, acne, minskad sexdrift med mera.

Image

11 tecken du inte ska ignorera

Att förstå sin hormonbalans gör livet så mycket enklare.

Kvinnor och män påverkas mycket annorlunda av sina hormoner och hormonerna hos kvinnor varierar mer och är mer komplexa både med tiden och under perioder. Vissa tecken känner man igen direkt medans andra kan vara diffusa och behöver utredas. Utredning kan göras på lite olika sätt beroende på vilken kunskap man önskar.

Detta är vanliga och diffusa symtom som vanligen har en ofarlig förklaring, men kan ibland bero på mer allvarliga hormonella rubbningar.

Mindre lust för sex

Brist på lust för intimitet kan också vara ett tecken på hormonell obalans.

 Låga och minskade östrogennivåer kan orsaka ömhet i brösten, torrhet med smärta under samlag som kan göra intima stunder med din partner mindre njutbart.

Behandling med testosteron

Kvinnor med denna hormonella obalans kan förbättra situationen med en bättre kosthållning och via läkare medicineras med testosteron.

Nackdelen med extra testosteron är en ökning av oönskad hårtillväxt.

Tala med din läkare om detta alternativ noggrant om du tror att din brist på intresse för samlag orsakas av en hormonell obalans.

Du ökar eller minskar i vikt

Hormonella obalanser kan leda både till att du går upp och ner i vikt.

Om du lever efter en strikt diet med en bra kontroll över det hela och kanske samtidigt tränar borde du inte gå upp i vikt. Det kan beror på obalans i hormonnivåer. Detsamma gäller om du går ner i vikt på ett onormalt sätt som inte verkar ha samband med din diet.

Vid ökad ålder kan det vara svårare att hålla vikten trots att man håller en kontrollerad diet och du får arbeta hårt för att ens uppnå en viktminskning. Det kan bero på obalans i hormoner.

Det finns olika tillstånd som är kopplade till hormonella förändringar och viktökning, till exempel, t.ex diabetes, störningar i sköldkörteln, Cushings syndrom och Polycystiskt ovariesyndrom (POS)

Du kan behöva professionell hjälp med en medicinsk bedömning och vägledning om du inte får kontroll på vikten. Då är det lättare att göra förändringar i din livsstil när du har en korrekt diagnos.

Trött, deprimerad och orkeslös

Att vara trött, deprimerad och orkeslös kan bero på underaktiv sköldkörtel, sk hypothyroidism som producerar sköldkörtelhormoner.

Sköldkörtelhormoner kontrollerar hur kroppen använder energi, så de påverkar nästan varje organ i kroppen, även hur hjärtat slår. Utan tillräckligt med sköldkörtelhormoner sänker många av kroppens funktioner

Kvinnor är mycket mer benägna än män för att utveckla hypotyreoidism. Sjukdomen är också vanligare bland personer som är äldre än 60 år.

Problem med matsmältningen

 

IBS och symtom som diarré, gas, kramper uppblåst, buksmärta och förstoppning, kan orsakas av hormonell obalans i kroppen. Att ha IBS kan också vara din kropps sätt att signalera att du har en hormonobalans.

I mag och tarmkanalens celluppbyggnad finns hormonreceptorer. När dina hormonnivåer förändras, förändras din matsmältningsprocess också.

IBS och andra matsmältningsproblem kan utvecklas när din serotoninnivå är låg. 

Det är inte ovanligt att vara förstoppad innan man har menstruation. Efter denna period blir det lättare att gå på toaletten. Detta beror på hormonella fluktuationer.

Problem med sömnen

Under sömnen frigör kroppen progesteron från äggstockarna för att reglera din cykel, och i fall av låga halter av detta hormon upplever man svårigheter att slappna av eller somna. Menopausala kvinnor har lägre östrogenhalt och lider av nattsvett och svallningar. När du sedan vaknar och känner dig mer trött än utvilad kan det bero på hormonell obalans.

Sömn är mycket viktigt så har du ovan besvär så bör du göra ett läkarbesök. Brist på sömn kommer annars att påverka dig negativt på många andra sätt som din dagliga energi, mentala tillstånd och immunförsvar.

Huvudvärk ofta?

Det finns många orsaker till varför huvudvärk uppkommer men många kvinnor lider av detta tillstånd när deras östrogen nivå sjunker. Detta händer vanligen strax före menstruation.

Hormonell huvudvärk och migrän kan lindras med smärtstillande medel, men om de är kroniska och intensiva, kan du behöva ta p-piller för att balansera östrogenhalterna.

Bra mathållning och dryck kan också bidra till att minska huvudvärk och hålla dina hormoner balanserade. Dessutom gör dagliga övningar, hydrat, fokusera på positiva tankar och få tillräcklig sömn. Migrän kan ibland lindras eller undvikas helt när man vet vad det är som startar migränen.

Oregelbunden menstruation

En fjärdedel av kvinnorna har oregelbunden menstruation som orsakas av hormonell obalans. Diagnos måste fastställas av läkare då du kan lida av amenorré, menorragi, dysmenorré eller oligomenorré så att du blir rätt behandlad.

Likväl är din reproduktiva hälsa en viktig del av din allmänna hälsa och välbefinnande.

Utbrott av acne

Hormon förändras under puberteten. Under puberteten har tjejer en ökning av manliga könshormoner kallade androgener. Denna ökning gör att körtlarna blir större och gör mer talg.

Hormon förändras som vuxen. Menstruationscykeln är en av de vanligaste orsakerna till akne. Områden av akne tenderar att bilda några dagar innan cykeln börjar och gå bort efter att cykeln är avslutad.

Andra hormonförändringar, som graviditet och klimakteriet, förbättrar akne hos vissa kvinnor. Men vissa kvinnor har sämre akne under dessa tider. Att stoppa användningen av p-piller kan spela en roll också.

En akneutbrott kan vara smärtsamt och irriterande men kan behandlas med lämpliga mediciner. Du kan behöva applicera kortikosteroider eller prednison för att kontrollera akne. 

Du kan också behöva kontrollera om din hormonella obalans beror på polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eftersom ett av symptomen på detta tillstånd är ovanligt mycket akne.

Starka humörsvängningar

Östrogen och progesteron påverkar din hjärnas neurotransmittorer och hormoner som serotonin, dopamin och norepinefrin. Om humörsvängningarna är svåra och stör dina normala funktioner, kan du behöva ta mediciner för att kontrollera hormonell obalans.

Typiska symtom på hormonell obalans är att man ofta lider av humörsvängningar, irritabilitet och ilska och gråtepisoder, på grund av överskott i östrogen och brist på progesteron. I motsatt fall känner man sig orolig och deprimerad när du har för mycket progesteron och en brist på östrogen.

Samtalsterapi kan för somliga lindra humörsvängningar. Det kan vara bra att inte överbelasta med andra hormonsvängningar med en bättre kosthållning som att minska sitt socker och nikotinintag.

Du upplever minnesförlust

Hjärndimman är en vardaglig term för glömska eller minnesförlust som kan orsakas inte enbart av åldrande utan också av hormonell obalans hos kvinnor. Detta kan öka hos kvinnor som är i perimenopaus och klimakteriet då östrogennivåerna minskar. Studier visar att kvinnor har 2 gånger högre risk att utveckla Alzheimers sjukdom nr de blir äldre pga av hormonell obalans.

Hjärndimma kan också bero på stress om dina hormoner är i obalans. I trängda situationer ökar din kortisolnivå som kan störa din hjärnfunktion. Annars är kortisol ett viktigt hormon för att reglera blodsockernivån, hjälpa till med ämnesomsättningen eller minska kroppsinflammation.

Om du upplever minnesproblem på grund av hormonell obalans kan detta avhjälpas med att aktivera hjärnan på ett stimulerande sätt men inte under stress och i övrigt en sund livsstil som med avslappningstekniker, god sömn och kosthållning och regelbunden motion.

Din aptit förändras och du får starka hungerkänslor

Hormonell obalans kan innebära förändrad aptit, både ökad och minskad.

Om din kropp producerar mer ghrelin än normalt, det s.k hungerhormonet, så ökar din aptit.

När du har överproduktion av hormonet leptin, det s.k mättnadshormonet, upplever du mättnad.

Sammanfattning

Citikliniken Academy

Lev förebyggande och sunt men låt en läkare göra en bedömning

Hormonella obalanser kan också vara ett symptom på andra underliggande allvarliga tillstånd, så det är viktigt att besöka en läkare så snart som möjligt för utredning och bedömning. 

Som med många sjukdomar är förebyggande hälsa och livsstil att föredra för att förekomma sjukdom. Vid hormonell obalans kan även symtomen lindras genom förändrad livsstil innan man börjar medicinera. God kost, sömn och regelbunden motion kommer man långt med.

Det är idag enkelt att testa om dina hormoner är i balans med ett enkelt blodprov. Beroende på resultat och symtom kan du diskutera eventuella behandlingsformer och dess fördelar och risker.

Referenser för denna artikel

Citikliniken Academy

Citikliniken Labs har strikta riktlinjer för sitt källmaterial baserat på granskade studier, akademin och medicinska föreningar. Om vi använder tertiära referenser anger vi detta tydligt. Läs mer under vår redaktionella policy.

Hormonal factors key to understanding acne in women

- the American Academy of Dermatology (March 16, 2012), Information presented at American Academy of Dermatology’s 70th Annual Meeting)

https://www.aad.org/media/news-releases/hormonal-factors-key-to-understanding-acne-in-women

Acne - Office on Womens Health - Uppdaterad 27 Dec 2018.

https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/acne

Polycystic ovary syndrome - Office on Women´s Health

https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome

Hypothyroidism (Underactive Thyroid) - The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases Health Information Center

https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hypothyroidism

Var uppmärksam på symptom som kan bero på hormonrubbningar.

Citikliniken Labs

Signa upp för mer information

Citikliniken Academy

Missa inte våra nyheter om hälsa och hälsotester

Registrera dig för våra nyheter och artiklar om mäns och kvinnors hälsa. Under Citikliniken Academy publicerar vi det senaste inom området mäns och kvinnors hälsa som är relaterade till möjligheter med hälsotester och hälsokontroller. Alla artiklar är granskad av medicinsk expertis.

[tco_subscribe form="4838"]

Kände du igen dig i några av ovan symtom?

Citikliniken LABS

Om du relaterade till någon av de 11 symtomen kan vi hjälpa dig.

Vår uppgift är att hjälpa dig.

Du kanske sedan länge upplevt att vården inte lyssnar på dig och tar dig på allvar eller inte fullt ut hela vägen som du önskar.

Du kanske har bett din läkare att göra den där undersökningen som du tidigare har läst om men inte fått gehör för det.

Du kanske har fått svar att du bara behöver vila lite så ordnar det sig.

Vi säger inte att din läkare har fel men vi utgår ifrån att din upplevelse är på riktigt.

Så hur kan vi hjälpa dig?

Obalanser i dina hormoner går att mäta!

Det finns hundratals hälsomarkörer vi kan analysera i ditt blod. Somliga påvisar direkt en bristsjukdom eller avvikelse som indikerar vidare utredning eller måste åtgärdas.

Vi vet att obalanser i hormoner, inte minst problem med sköldkörteln drabbar många.

Det finns även andra samspelande hormoner som när dessa är i obalans kan ge symptom på att man känner sig nere, trött och helt slutkörd.

Man kanske inte kan sova ordentligt. Och det kan variera från dag till dag.

Feminea Hormon är ett hälsotest anpassat för kvinnor.

Vi har därför tagit fram ett hormontest som är anpassat för kvinnor som vi kallar för Feminea Hormon.

Du kan läsa mer om hormontestet om du klickar nedan. Efter att du läst mer om testet kanske du känner dig trygg med att beställa ett test. Sedan är det enkelt. Du går till din närmaste provtagning där de tar ett blodprov. Blodprovet skickas till ett laboratorium och vi analyserar sedan resultatet och informerar dig inom några dagar resultatet och våra läkare ger ytterligare rekommendationer.

Feminea Hormon

Citikliniken Labs

Hälsoanalysen Feminea Hormon är en analys med fokus på hormoner anpassad särskilt för den kvinnliga kroppen.

Feminea undersöker markörer för könshormon, ämnesomsättning och stress. Dessa markörer kan ha påverkan på din metabolism, vitalitet och fertilitet, sexlust samt din allmänna prestationsförmåga och hälsa. 

Image

Hälsokontroll - Hur fungerar det?

Citikliniken Labs

3 enkla steg att göra en hälsokontroll hos Citikliniken Labs.

Beställning Online

Du beställer din analys i vår Hälsobutik.


Provtagning

Välj mottagning för blodprov.


Hälsokontroll Resultat

Läkarsvar i din Journal med BankID


Det finns hundratals hälsomarkörer vi kan analysera i ditt blod. Somliga påvisar direkt en bristsjukdom eller avvikelse som indikerar vidare utredning eller måste åtgärdas. Att analysera enbart en enda hälsomarkör är ofta ofullständigt och kan ge missvisande resultat.


Ta alltid dina symtom på allvar eftersom de kan bero på en underliggande sjukdom

Citikliniken Labs