11 tecken på hormonell obalans många kvinnor ignorerar

11 Tecken på hormonell obalans många kvinnor ignorerar

Citikliniken HÄLSA

Ju mer kunskap du har om ditt hälsotillstånd desto enklare att förebygga eller åtgärda.

När din hälsa på något sätt sviktar omedelbart och drastiskt tar man snabbt kontakt med vården.  Men en del hälsoförändringar kommer långsamt och med tiden så du knappt märker det innan det är försent och mer drastiska åtgärder måste tas till. Högt blodtryck är ett ganska bra exempel på det eller långsamt ökande vikt. Den här smygande ohälsan är så lätt att normalisera men desto värre är den ofta inte att leka med. Till slut påverkar den kraftigt vår vardag.

Här har vi sammanställt de 10 vanligaste hormonrubbningar som kvinnor ofta ignorerar eller "vänjer" sig vid men som går att identifiera och ofta går att göra någonting åt.

Hormoner för livet

Hormoner är kemiska budbärare som får våra organ att fungera som de ska, men män och kvinnor är olika med olika symtom.

Hormoners huvudfunktion

Hormoner är nödvändiga för vår tillväxt, utveckling, reparation, reproduktion, matsmältning och metabolism eftersom de fungerar som kemiska budbärare i kroppen som gör att organen kan utföra sina funktioner.Därför är en hormonell obalans i kroppen en allvarlig hälsofråga som kan påverka fysisk och psykisk hälsa. 

Det är dock normalt att uppleva hormonella förändringar i din kropp på grund av din dagliga diet, aktiviteter och livsstil, oavsett ålder och kön. Men hormonella obalanser kan också uppstå när endokrina körtlar inte fungerar ordentligt. Endokrina körtlar är specialiserade celler som producerar, lagrar och släpper hormoner i blodet.

 

Män och kvinnor är olika

Män och kvinnor kan påverkas av obalanser i insulin, steroider, tillväxthormoner och adrenalin. Kvinnor kan också uppleva obalanser i östrogen- och progesteronnivåer, medan män är mer benägna att uppleva obalanser i testosteronnivåerna.

Kvinnor är mer benägna att ha hormonella förändringar än män, men problem med din hormonbalans bör tas om hand så fort som möjligt för att återställa din balans för att förhindra oönskade biverkningar. Du riskerar annars att utveckla sjukdomar som kan påverka kvaliteten på ditt liv och din livslängd om du upplever extrema hormonella förändringar. 

 

Symtom

Det finns en mängd av symtom som kan uttrycka sig vid obalans i hormoner och några (inte uteslutande) av dessa kan vara oförklarliga förändringar och överkänslighet  såsom viktförändring, sömnproblem, acne, minskad sexdrift med mera.

Image

Var uppmärksam på symptom som kan bero på hormonrubbningar.

Citikliniken Labs

11 tecken du inte ska ignorera

Vissa tecken känner man igen direkt medans andra kan vara diffusa och behöver utredas. Utredning kan göras på lite olika sätt beroende på vilken kunskap man önskar.

Detta är vanliga och diffusa symtom som vanligen har en ofarlig förklaring, men kan ibland bero på mer allvarliga hormonella rubbningar

Om du vill läsa mer detaljerat om vilka tecken du bör undvika att ignorera kan du fylla i ditt namn och Epost nedan så tar vi dig vidare till den sidan. Du får även tips och rekommendationer på hur du ska agera om du känner igen dig.

Ja! Jag vill gärna veta mer om vilka tecken och symtom som kanske passar in på mig.

[tco_subscribe form="4838"]

Ta alltid dina symtom på allvar eftersom de kan bero på en underliggande sjukdom

Citikliniken Labs